Tinnitus

Tinnitus is een fantoom geluid in het oor (hoofd) wat spontaan ontstaat. Dit kan bijvoorbeeld een piep of ruis geluid zijn.

Het ontstaat meestal in de hersenen.

De hersenenen interpreteren de verminderde signalen van het oor verkeerd, wat een perceptie van geluid tot gevolg heeft, oftewel tinnitus.

Subjecieve tinnitus wordt alleen zelf gehoord. Tinnitus is een symptoom en geen ziekte , de werkelijke oorzaak is vaak niet bekend maar er zijn wel relaties tot blootstelling aan harde geluiden, reactie op medicijnen, oorsmeer een prop in het oor of het natuurlijke ouderdomsproces.

Van alle volwassenen heeft 10 tot 15 % last van enige vorm van tinnitus waarvan circa 80% het niet hinderlijk ervaart en circa 20% hulp of advies nodig heeft.

Genezing van tinnitus is niet mogelijk. Wel kan worden geprobeerd de tinitus te negeren door middel van speciale trainingen of de tinnitus te onderdrukken met een tegen signaal vanuit een hoortoestel.

Hoortoestellen kunnen hierbij vaak helpen om de tinnitus te onderdrukken hoe beter u hoort , hoe minder de tinnitus zal opvallen.

Met hoortoestellen hebben uw hersenen andere geluiden om naar te luisteren , zonodig kan er ook een tegensignaal vanuit het hoortoestel gegeven worden om op die manier de tinnitus te onderdrukken.